Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vännen berätta om tiden före mordet Foto: SVT

Vännens varning före mordet: ”Kommer barka åt skogen”

Uppdaterad
Publicerad

För de två mordmisstänkta männen präglades tiden innan 57-åringens försvinnande av ekonomisk turbulens och påstådda hot av utländsk maffia. SVT Nyheter Blekinge har med hjälp av flera källor i kretsen nära männen kartlagt de misstänkta och händelserna som ledde fram till mordet.

Fyra månader efter mordet på den 57-årige mannen i Karlskrona har något tydligt motiv ännu inte kommunicerats från polis och åklagare. Två män, 21 respektive 22 år, sitter alltjämt häktade, misstänkta för att kvällen den 25 juli ha slagit ihjäl 57-åringen och begravt honom på ön Varö.

21-åringen nekar till brott, medan 22-åringen för drygt en månad sedan började göra vissa medgivanden. 22-åringen beslutade sig då för att samarbeta med polisen – bland annat lämnade han uppgifter som förde polisen till den grav där 57-åringens kvarlevor då påträffades.

Drog på sig skulder

SVT Nyheter Blekinges kartläggning visar att relationen mellan de två männen och flera vänner och bekanta till dem successivt förändrades under våren.

I slutet av april öppnade de två en näringsverksamhet i Karlskrona, genom en ideell förening. Inför öppnandet gjordes omfattande renoveringar i lokalerna – och 57-åringen och andra kollegor gick in med betydande belopp i verksamheten. Men snart började interna konflikter blossa upp och ekonomiska krav komma från flera olika håll.

Männens affärslokal har varit avspärrad sedan det misstänkta mordet. Foto: SVT

”Spårade ur”

En kollega blev polisanmäld av de två misstänkta, efter att ha krävt tillbaka drygt 50 000 kronor hen menar att verksamheten var skyldig. En annan blev stämd civilrättsligt för påstådda övergrepp, efter att ha överlämnat en fordran på nära 200 000 kronor mot verksamheten till Kronofogden. Och 57-åringen, som själv redan gått in med stora belopp i verksamheten, fick lösa nya återbetalningar på runt 200 000 kronor.

– Det höll på att spåra ur, och jag kände att de två männen betedde sig helt fel i relationerna mot andra människor. Så jag skrev till 57-åringen, för att försöka få till ett möte, men jag fick aldrig något svar på det, säger en tidigare kollega.

Fyra dagar senare misstänks 57-åringen ha mördats, vad tänker du om det nu i efterhand?

– Det fanns inte i min vildaste fantasi att det skulle kunna gå såhär illa. Men att det var något som kunde gå fel kände jag.

Foto: Privat

Överföll man i hemmet

Men också annat hände under de sista månaderna innan försvinnandet. I maj åkte de två misstänkta hem till en man för att diskutera relationen till en gemensam bekant. Plötsligt ska 21-åringen, enligt polisanmälan, ha blivit våldsam och kastat omkull mannen och sedan misshandlat honom med sparkar och slag.

– Jag valde först själv att inte göra någon anmälan, men efter det som hände med 57-åringen ville de förhöra mig om det. Det känns väldigt otäckt, har mannen tidigare sagt till SVT.

Ska ha jagats av maffian

Och vid ett antal tillfällen ska de misstänkta ha påstått att utländsk maffia varit ute efter dem, vilket styrks av dokument som SVT tagit del av. Enligt en bekant ska de så sent som i maj påstått att de blivit överfallna och tvingats fly från Karlskrona.

– 21-åringen berättade att han blivit överfallen och knivskuren vid sin bostad, och han hade också vissa skärskador på armarna. Men jag kände instinktivt att det inte stämde, säger en bekant till männen.

Även grannar i det lägenhetshus där 57-åringen ska ha mördats har tidigare berättat för SVT att maffiateorin verkade aktuell tidigt i utredningen.

– När polisen var här och förhörde oss så sa de något om att vi skulle höra av oss ifall vi skulle bli hotade för att vi pratat. De hade indikationer på att utländsk maffia kunde vara inblandad, sa en granne.

Ett kondoleansbord sattes upp i november i anslutning till mordplatsen, efter att kroppen anträffats. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet