Foto: SVT

Svårt för patienter att få kontakt med vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Blekinge är bland de sämsta i landet på att se till att patienter kommer i kontakt med sin vårdcentral när man söker vård. Samtidigt toppar man statistiken när det handlar om väntetider för att få träffa en läkare. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Landstinget Blekinge visar goda resultat i Socialstyrelsens rapport när det kommer till den del av vårdgarantin som handlar om att en patient ska få träffa en läkare inom sju dagar efter en medicinsk bedömning. Där toppar Blekinge statistiken tillsammans med Gotland och Östergötland.

Men när det gäller kontakt med vården är resultaten inte lika goda. Enligt vårdgarantin ska en patient få kontakt med primärvården samma dag som personen kontaktar vården. Men i Blekinge uppfylldes det kravet för färre än 80 procent under 2016.

Längre väntetider

Även tiderna som patienter vistas på akutmottagningen har blivit längre. På ett år har vistelsetiden ökat från 187 till 202 minuter.

Socialstyrelsen konstaterar att vistelsetiderna på akutmottagningarna ökar generellt i landet med ytterst få undantag. Rikssnittet ligger på 210 minuter, det vill säga tre timmar och 30 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.