Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdpersonal från Blekingesjukhuset samarbetar nu med Försvarsmakten och bemannar den helikopter som transporterar coronapatienter mellan sjukhus i sydöstra Sverige. På bilden syns Martin Löndahl, specialistläkare, Gustav Mogren, färdmekaniker och Tobias Frelin, kabinassisten. Foto: SVT

Blekingeläkare vårdar coronapatienter – i luften

Publicerad

Läkare och sjuksköterskor från Blekingesjukhuset bemannar nu Försvarsmaktens helikopter som transporterar covid-pateinter mellan sjukhus i sydöstra Sverige. En av dem är specialistläkaren Martin Löndahl.
– Det känns spännande och det är ett viktigt uppdrag, säger han.

Helikopterflottiljen i Kallinge har sedan april haft uppdraget att transportera patienter som insjuknat i covid-19. Tidigare har sjukvårdspersonal från västra Götaland bemannat helikoptern, men sedan en vecka tillbaka ligger uppdraget på personal från Blekingesjukhuset.

– Vi är väl förebredda på detta. Dels har vi erfarenheter sedan tidigare samarbete med Sjöräddningsverket och dels har ett par av oss flugit mycket helikopter i Australien, säger Martin Löndahl, specialistläkare anestesiavdelningen vid Blekingesjukhuset.

I klippet ovan kan du höra specialistläkaren Martin Löndahl berätta mer om uppdraget och se hur det ser ut inne i helikoptern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer