I videon får du höra säkerhetschefen Stefan Österström om hur Region Blekinge mobiliserar personal för att bekämpa virushotet. Foto: SVT/TT

Vårdpersonal i Blekinge mobiliseras mot coronahotet

Uppdaterad
Publicerad

När sjukhusen i Blekinge skjuter upp sedan tidigare planerade operationer är det på grund av coronapandemin. Skyddsutrustningen behöver sparas och vårdpersonal förbereds inför det växande virusutbrottet.

– Syftet med detta är framförallt att spara utrustning men också att ge möjlighet till personal att kompetenshöja sig inom vissa områden för att stå bättre rustade för ett större coronautbrott i Blekinge, säger Region Blekinges säkerhetschef Stefan Österström. 

Region Blekinge har nu förlängt beslutet att skjuta upp planerade operationer. Det handlar om ortoped-, kirurg-, ögon-, kvinno- och öron-, näs- och halsklinikerna i Karlshamn och Karlskrona.

Corona i Blekinge

”Förmåga att möta det”

Orsakerna är alltså att vårdpersonalen behöver förberedas inför virushotet samtidigt som munskydd, glasögon, visir och annan skyddsutrustning också måste sparas.

– Vi säkerställer att vi har en förmåga och kapacitet att möta det som eventuellt komma skall, säger Stefan Österström.

Behöver nu personalen snabbutbildas på något sätt?

– Det beror på vilken kategori av personal vi pratar om. Där tittar vi på olika kompetenshöjande aktiviteter. Till exempel internutbildningar, hygienrutiner med mera, säger Stefan Österström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet