Vårdutbildning ska ge nyanlända jobb

Publicerad

Äldreomsorgen skriker efter personal, samtidigt som många nyanlända står utan jobb. Därför har det nu startats en ny vårdutbildning i Karlskrona för att hjälpa nyanlända att komma snabbare ut i jobb – en utbildning som ger jobbgaranti inom äldrevården.

Det är 25 elever som nu har börjat den nya vårdutbildningen på Vuxenutbildningen i Karlskrona. Eleverna kommer under två års tid att utbildas till vårdbiträden, för att bland annat kunna jobba inom äldreförvaltningen i kommunen.

– Det har varit svårt för mig att få jobb. Men det känns jättebra nu att jag har fått börja den här utbildningen så att jag kan få ett jobb, säger eleven Shabnam Basim, som kom till Karlskrona från Afghanistan för 2,5 år sedan.

”Det kommer att finnas jobb”

Alla som går ut med godkänd utbildning i januari 2020 kommer att garanteras jobb.

– Vi har väldigt stort behov av att rekrytera kompetent personal till äldreomsorgen och även andra delar av den offentliga sektorn, så det kommer finnas jobb till de här personerna, säger Börje Dovstad (L), kommunalråd i Karlskrona kommun.

Gunilla Bergman är rektor för Vuxenutbildningen i Karlskrona och är glad över möjligheten att kunna erbjuda den nya utbildningen.

– Som nyanländ är det väldigt viktigt att man får komma ut och jobba och det är många som uttrycker att de vill göra rätt för sig och kunna försörja sig själva och sin familj, säger hon.

Foto: Michelle Hallberg

Praktiserar på boenden i kommunen

Den två år långa utbildningen kommer varva lektioner här med praktik ute på arbetsplatser. Förutom vårdämnen kommer eleverna även att läsa yrkes- och vårdsvenska. Praktiken görs på kommunens särskilda boenden.

– Det känns bra för framtiden, säger eleven Emmad Zanzoul.

Den nya klasskamraten Maria Johansson tillägger:

– Jag vill gärna göra någonting för andra som behöver hjälp. Och äldre människor ger mig väldigt mycket, säger hon.

Foto: Michelle Hallberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet