Världsmästare från Jämjös skogar

Uppdaterad
Publicerad

Med flera guldmedaljer gjorde Sverige i år sitt bästa junior-VM i orientering någonsin. Framgångarna berodde till stor del på syskonen Tilda och Anton Johansson från Karlskrona som till vardags orienterar i klubben OK Orion.

Tilda och Anton Johansson i Jämjö lägger i stort sett veckans alla dagar på orientering. I somras åkte duon ner till Bulgarien för att tävla med svenska juniorlandslaget och båda gjorde väldigt bra ifrån sig. Bland annat bidrog de till att Sverige tog hem guldet i stafett på både dam- och herrsidan.

– Det var häftigt, faktiskt. Man trodde inte att det var sant förrän man väl stod där, säger Tilda Johansson.

Hur kommer det sig att det har gått så bra för Sverige, tror du?

– Sverige är väldigt framgångsrika inom orienteringen. Vi har terrängerna för att klara av de mesta, även när vi kommer ner på kontinenten, säger hon.

Som två av tolv deltagare i svenska juniorlandslaget tränar och tävlar syskonen ofta. Eftersom de tävlande aldrig får se hur banan ser ut innan starten kräver sporten att man är bra på att ta snabba beslut och förstås att man är i god fysisk form.

– Det är inte som löpning, eller som att springa ett marathon. Man måste hålla huvudet kallt och ta smarta vägval och springa smart hela vägen in, säger Anton och jämför sporten med golf, där varje hål också innebär en ny del av tävlingen.

Antons och Tildas föräldrar höll också på med orientering och det var så syskonen fick upp ögonen för sporten. Nu har de ofta stöd av varandra när de tränar eller åker iväg på tävlingar.

– Det funkar väldigt bra. Det är en trygghet att ha syrran med, det här smågnabbet brukar tända till både mig och Tilda. Man ger det lilla extra för att inte vara sämst i familjen, säger Anton Johansson och skrattar.

Finns det några nackdelar?

– Det kan bli ganska tuffa träningspass. Han är två år äldre än mig och han har ganska långa ben. Så det blir jobbigt att hänga med, säger Tilda Johansson.

Men nästa år är det slut med att åka iväg tillsammans. Eftersom Anton har fyllt 20 år ska han nästa säsong tävla med seniorerna. Något han trots allt ser fram emot.

– Junioråldern är bara ett steg på vägen. Nu är det bara att blicka frammåt, så får vi se hur långt det räcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer