Foto: SVT/Erik Alfredsson

Världsmästare i medeltidssport besökte Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Lena Eklund är regerande världsmästare i medeltida armborstskytte. Under söndagen besökte hon Karlskrona och Blekinge museum för att visa upp sporten och vapnet.

– Vi har visat att det här är en sport man håller på med även i dag, men att det har sin historiska koppling, säger hon.

Det är kanske inte nutidens mest populära sport, men för Lena Eklund har medeltida armborstskytte varit en del av livet i 20 år. Efter att ha blivit introducerad för sporten av en vän på Gotland fastnade hon direkt.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt eftersom alla tävlar tillsammans, det är inte uppdelat efter kön eller åldrar. Sedan tycker jag också det är kul för att jag träffar bra, säger Lena Eklund.

Historisk koppling

Hon har två VM-medaljer i bagaget och är alltså regerande världsmästare i inomhusskytte. Hon besökte Blekinge museum på Rosenholm tillsammans med Karlskrona bågskytteförening, som en del i museets satsning på Blekinges idrottshistoria.

– Vi har visat armborstskytte i förhållande till långbågeskytte. Skillnader i slagkraft, hastighet och sådant. Vi har försökt visa att det här är en sport man håller på med även i dag, men att det också har sin historiska koppling.

Se Lena Eklund skjuta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.