Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Martin Sternevi från Försvarspiloternas intresseorganisation vill se ett snabbt agerande från Försvarsmakten, för att piloterna ska vilja stanna. Foto: SVT

Pilotkris inom försvaret – fler lämnar: ”Har inte råd att bli färre”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera stridspiloter tog tjänstledigt förra året på grund av missnöje inom Försvarsmakten fortsätter fler piloter att gå. Även helikopterpiloter lämnar.

Inför hösten gick ett trettiotal stridspiloter på tjänstledighet för att studera, på grund av missnöje med pension, arbetsvillkor och löner. Trots att Försvarsmakten kom med förslag på åtgärder har även helikopterpiloter valt att gå.

– Främsta anledningen är hur Försvarsmakten har behandlat situationen som uppstått. Man har gjort framsteg, men det är för lite och går för långsamt, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för FPI, Försvarspiloternas Intresseorganisation.

Tillfälligt tillbaka

Nu har ett antal piloter återvänt, men det är inte alla av dem som anser att arbetssituationen har förbättrats. Vissa av dem är bara tillbaka tillfälligt.

– Vi har ett nytt läge med inflation, höjda räntor och elräkningar. Många av dem har hus och barn, och har hamnat i en situation där de inte har råd att studera, säger Per-Martin Sternevi.

Kräver snabbt agerande

Nu vill han se att Försvarsmakten agerar snabbt och förstår allvaret med att komma med en långsiktig lösning, där lönerna höjs.

– Man måste göra nånting innan man förlorar de här individerna, som har kostat skattebetalarna åtskilliga miljoner att utbilda.

Hör honom berätta mer om krisen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer