Foto: J Gow/TT/Arkiv

Vart trettonde barn i Blekinge växer upp i överskuldsatt familj

Publicerad

I Blekinge lever 2 558 barn i familjer som är överskuldsatta. Värst är det i Sölvesborg där mer än var tionde barn lever i en familj som inte klarar att betala sina räkningar.

Det är Kronofogden tillsammans med Bris – Barnens rätt i samhället – som sedan tre år tillbaka undersöker hur många barn som lever i familjer som har problem att betala sina skulder. I hela landet handlar det om 177 000 barn, en liten minskning från förra året. Också i Blekinge syns en minskning: här är det 191 färre barn i år än förra året som lever med minst en skuldsatt förälder. Men fortfarande handlar det om i genomsnitt ett barn i varje grundskoleklass.

Risk för ekonomisk kris efter pandemin

Variationerna över landets regioner och kommuner är stor. Så ser det också ut i Blekinge där Sölvesborg har störst andel barn i svårt skuldsatta familjer: elva procent. I Karlskrona, som ligger lägst i länet, är motsvarande siffra sju procent.

De som står bakom rapporten ser en risk för att coronapandemin med efterföljande ekonomisk kris sätter ytterligare press på familjer och barn.

– När vuxna förlorar jobb och inkomst, eller oroar sig för framtiden, drabbar det barn, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Så många barn berörs i din kommun

Undersökningen är gjord av Kronofogden tillsammans med Bris. De har undersökt hur många barn, 0- 17 år, som lever i familjer där minst en förälder har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Så här ser resultatet ut i Blekinge:

Karlshamn:  Antal barn: 6 333 Andel barn: 7,7 procent

Karlskrona: Antal barn:13 625 Andel barn: 6,6 procent

Olofström: Antal barn: 2 498 Andel barn: 8,8 procent

Ronneby: Antal barn: 6 303 Andel barn: 9,7 procent

Sölvesborg:  Antal barn: 3 261 Andel barn: 10,6 procent

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.