Klubbchef Mats Brokvist är bland de åtta Västeråssupportrar som kommer att cykla till matchen i Karlskrona. Foto: SVT

Västeråssupportrar cyklar 49 mil till hockeypremiären

Uppdaterad
Publicerad

Åtta Västeråssupportrar – däribland klubbchef Mats Brokvist – kommer att cykla från hemstaden till Karlskrona för att se den hockeyallsvenska premiären mellan Karlskrona HK och VIK Hockey nästa vecka.

– Allt började med en vadslagning mellan två supporters där den ene lovade att cykla till första bortamatchen nästa säsong om VIK gick upp i Hockeyallsvenskan, säger Mats Brokvist.

Därefter antog han själv utmaningen under en supportertillställning på en lokal pub.

– Jag tyckte det var ett häftigt initiativ och ville stötta VIK Support. Vi har testats som förening och jag har tagit mig an att vända skutan, säger han med hänvisning till den ekonomiska kris som drabbade klubben 2016.

I sociala medier har man uppmärksammat projektet under hashtaggen #cyklaförgulsvart. Pengar som samlats in kommer att ges till samhällsprojektet High Five.

Sponsorer har bidragit med kläder, cyklar och övernattning åt deltagarna.

Långt avstånd

Bara en av de åtta deltagarna antog utmaningen efter att det framkommit att matchen skulle spelas i Karlskrona, som innebar att avståndet nästan blev så långt som det hade kunnat bli.

– Det var Andreas Lindh, en gammal spelare, som hakade på då. Han är otroligt fysad, säger Mats Brokvist.

Onsdag den 19 september påbörjas cykelturen tidigt på morgonen och avslutas 18,5 mil senare i Linköping. Dagen därpå cyklar man 17,3 mil till Lindshammar, två mil söder om Vetlanda, och på fredagen täcker man de sista 13,2 milen till Karlskrona.

Hur mycket tid de åtta har tillbringat på sadeln inför resan varierar kraftigt.

– Det är alltifrån en som har cyklat 500 mil i år till en som bara har cyklat sju mil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.