Foto: Christine Olsson/TT

Regnet räcker inte – saknas grundvatten i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Trots den senaste tidens regnskurar har risken för vattenbrist i Blekinge ökat den senaste veckan, enligt SMHI. Mer regn behövs fortfarande för att få en normal grundvattennivå.

I de små grundvattenmagasinen är nivåerna under eller mycket under de normala för årstiden i stora delar av Götaland, enligt SMHI. Det är normalt med sjunkande nivåer såhär års, men det behövs avsevärt mycket mer regn än normalt för att få en normal grundvattensituation.

Även markvattenhalterna är mycket under de normala i sydöstra Götaland, enligt SMHI. Under den senaste veckan har risk för vattenbrist utökats längs flera vattendrag i främst Kalmar och Blekinge län.

Växter tar upp vattnet

Enligt länsstyrelsen är det generellt låga vattendrag i Blekinge. I Karlskrona gäller bevattningsförbud från alla av kommunens grundvattenverk eftersom nivåerna i grundvattenmagasinen fortfarande sjunker.

– Den nederbörd som vi har fått den senaste perioden tar växtligheten upp, vilket gör att den inte når ner till våra grundvattenmagasin, säger Ola Gren, VA-chef på Drift- och serviceförvaltningen i Karlskrona kommun.

Inte oro överallt

Läget i Ronneby är bättre än föregående år även om grundvattennivåerna är lägre än normalt.

Förra året byggdes en ny vattenledning mellan vattentäkten i Karlsnäs till vattenverket i Kallinge för att att ersätta de provisoriska ledningarna. Därför har kapaciteten ökat.

– Det gör att vi inte behöver ta ut lika mycket vatten från Listersjöarna där vi hade de största problemen 2018, säger Peter Berglin, vd för Ronneby Miljö & Teknik AB.

Även om det inte är något bevattningsförbud i Ronneby manar kommunen till sparsam konsumtion.

Regnskurar har hjälpt

För Olofströms del är vattenbristen inte akut just nu och kommunen har heller inga begränsningar som bevattningsförbud. Likadant ser det ut för Sölvesborgs kommun.

– De senaste dagarnas regnskurar har dämpat vattenförbrukningen och nuläget är helt odramatiskt. Även våra grundvattennivåer är nära de normala, säger Ronny Svensson, driftledare för vatten på Sölvesborg Energi.

För Karlshamns kommun ser det positivt ut. Anledningen är att de har reglerat annorlunda från sjön Mien, där kommunen främst hämtar sitt vatten, och släppt ut mindre vatten i år.

– I nuläget ser det inte ut som att ett bevattningsförbud kommer att behövas, säger Anders Strange, vd för Karlshamn Energi som ansvarar för vattentillförseln i kommunen.

Karta över sjön Mien i Tingsryds kommun, som rinner via Mieån till Långasjön i Karlshamns kommun. Foto: Grafik: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.