Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Petersson, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge, kommer vara i beredskap i länet under helgen. Foto: SVT

Vattennivåerna fortsätter stiga – höjd beredskap i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna väntas stiga ännu mer i flera åar i Blekinge och klass 2-varningar gäller fortfarande för Mörrumsån och Ronnebyån.
Nu har länsstyrelsen höjt sin beredskap inför helgen.

SMHI varnar för mycket höga flöden i Mörrumsån och Ronnebyån och även för höga flöden i Bräkneån, Holjeån och Lyckebyån. Trots de redan höga vattennivåerna väntas de stiga ytterligare kommande dagar.

– Prognosen är att det kommer vara stigande några dagar till och till slutet på vecka nio egentligen, säger Martin Petersson, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Har bemannat upp i helgen

Att vattennivåerna väntas stiga ännu mer har gjort att länsstyrelsen i Blekinge nu förstärkt beredskapen under helgen.

– Vi är fyra personer som arbetar under helgen som följer läget och är i beredskap ifall någonting skulle inträffa, säger Martin Petersson.

Länsstyrelsen bemannat upp med en krisberedskapshandläggare, en kommunikatör, en expert på dammsäkerhet och en expert på förorenade områden.

Vad finns det för risker med de höga flödena?

– Det kan bli översvämningar hos enskilda personer och fastigheter längs vägen, men det kan även dra med sig landmassor längs vattendragen som kan fastna i våra dammar som gör att det kan bi väldigt stora översvämningar. I värsta fall kan vi få ett dammbrott, säger Martin Petersson.

Samarbetar med grannlän

Förutom höjd beredskap samverkar länsstyrelsen med andra län och har kontakt med dem kring läget. 

– Vi har förstärkningsmaterial som är placerat i Kristianstad med både barriärer och sandsäckar och skulle något hända i Kronoberg, Blekinge eller Skåne län kan vi få ta del av de förstärkningsresurserna, säger Martin Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer