Vi breddar bilden av händelserna i Ronneby – och tiden efter

Publicerad
Krönika ·

För tre veckor sedan, samma veckoslut som upplopp pågick i Malmö efter islamfientliga manifestationer, möttes polis och räddningstjänst av stenkastning på ytterligare en plats i Sverige: i centrala Ronneby.

Mattias Christiansson

Redaktionschef för SVT Nyheter Blekinge

Dagen före hade en bränd koran och fläskkött placerats utanför en samlingslokal i Kallinge. En “trigger” för de misstänkta stenkastarna, menar polisen i vår rapportering. ”De representerar inte oss”, säger företrädare för islamiska kulturföreningen i Ronneby, och andra muslimska röster uttrycker en oro för att som grupp skuldbeläggas för upploppet.  

Bilder av koranen och fläskköttet i Kallinge spreds dygnet före oroligheterna i Ronneby i sociala medier, som sedan länge varit arenan för diskussioner och debatt om bland annat ett otryggt centrum och muslimsk fredagsbön i Brunnsparken. 

Många perspektiv lyfts fram

Att snabbt ge publiken en bild av en händelseutveckling, idag praktiskt taget samtidigt som saker sker, är en naturlig del av vår och andra nyhetsredaktioners uppgift. Lika viktigt är det att ibland stanna kvar, titta bakom och nyansera bilden av ett skeende. Alla röster och svar i vår rapportering kommer inte att passa alla i publiken, det får vi acceptera. Men en av SVT Nyheter Blekinges absolut viktigaste uppgifter är att se till att så många perspektiv som möjligt lyfts fram i nyhetsflödet. Förhoppningsvis kan vårt material bredda bilden av händelserna för tre veckor sedan, tiden före och efter, och kanske till och med framtiden i Ronneby.  

Vad tycker du om vår rapportering? Hör av dig till mig. Mejla: mattias.christiansson@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet