Foto: Michael Probst TT

Vildsvin närmar sig flera bostadsområden: ”Ökar överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har anlitat jägare för att skjuta fler vildsvin efter att många villaägare haft problem med uppbökade trädgårdar och fotbollsplaner i sitt bostadsområde.

Områden som Hässlegården, Bastasjö, Spandelstorp, Backabo och Mariedalsområdet har den senaste tiden drabbats av förstörande vildsvin. I Karlskrona kommun har man i sommar skjutit ett 20-tal vildsvin och fler lär det bli, skriver Sydöstran.

Senast i helgen hade en fotbollsplan i Hässlegården bökats upp.

– Våra jägare sköt två grisar i dagarna då det hände i Hässlegården, bara några hundra meter därifrån, berättar Mikael Wirbrand för tidningen, ansvarig gällande vildsvinen på kommunal mark.

Stefan Crambé är en av 25 jägare som hjälper kommunen att jaga vildsvin. Han säger till tidningen att det är extremt mycket ekollon nu som kommer att locka in vildsvinen. Den som inte städar upp nedfallen frukt och ekollon lär få besök, menar han.

– Jag har varit jaktledare i fem år och aldrig upplevt så här mycket gris innan, och så nära samhällena, det ökar överallt.

I augusti misstänkte Jägareförbundet att det kan bli en ökning av vildsvin:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.