Dragan Medic är närmaste granne till området där det planeras att byggas hus. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Starka protester mot villatomter i Bastasjö

Publicerad

Fem planerade villatomter i Bastasjö i Karlskrona väcker starka känslor bland grannarna. Flera överklaganden har lämnats in.

Bakgrunden till det infekterade läget i Bastasjö är den markaffär som genomfördes 2013. Då sålde Karlskrona kommun ett område mark till två privatpersoner.

Området i Bastasjö som planeras att bebyggas är närmare 4,9 hektar. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ingen trodde då att marken som köptes in delvis skulle omvandlas till villatomter och det var först när tomtplanerna blev verklighet som kritiken kom. Inledningsvis hette det nämligen att marken, även efter köpet, skulle vara en skogsfastighet.

Men nyligen presenterade markägarna planer på fem nya villatomter på mellan 2500-3200 kvadratmeter vardera.

Kommunen har gett sin välsignelse till satsningen och menar att marken som tomterna ska anläggas på inte inrymmer några särskilda naturvärden eller andra allmänna intressen.

Grannarna håller inte med om det.

Dragan Medic har länge kämpat för att skogsmarken mitt emot ska bevaras som den är. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Flera har överklagat

Flera av dem har överklagat beslutet och menar att kommunens godkännande av planerna påverkar området. Men även att det går emot kommunens egen vision om att utveckla Bastasjö som rekreationsområde.

– Allén är K-märkt och enligt kommunen själv ska den inte belastas ytterligare. Det framgick på ett möte vi hade tidigare på Spandeltorpsskolan när en utbyggnad av Bastasjöområdet diskuterades, säger Dragan Medic, en av grannarna som har överklagat kommunens beslut.

Delar av området är strandskyddat och fornlämningar finns i marken. Eftersom ärendet nu överklagas blir det upp till länsstyrelsen att avgöra om det blir några tomter eller inte.

Markägarna som vill skapa de fem tomterna har meddelat att de inte vill ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.