Madeléne Gellrich från Ronneby hoppas kunna starta en fredsmanifestation efter bråken i stan. Foto: Bengt Hællquist

Hon vill ordna manifestation mot Ronnebys våld

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens bråk, slagsmål och stökigheter i Ronneby vill Madeléne Gellrich starta en fredsmanifestation.

– Det har hänt mycket hemska saker. Det är dags att man försöker göra något, säger hon.

Tre dagar i rad har polisen larmats om stora bråk och misshandel i centrala Ronneby. Madeléne Gellrich som bor i stan kände att hon ville göra något och planerar därför för någon form av fredsmanifestation.

– Först gjorde jag en intressekoll och jag trodde inte att det skulle bli så stort. Men det var många som var intresserade av att göra något, säger Madeléne Gellrich.

– Man blir lite tryggare av att polisen är här mycket mer nu, men samtidigt vill man försöka ta och göra något själv. Även om det är små saker så tycker jag att man kan visa sitt engagemang, fortsätter hon.

Gör upp en plan för eventet

De senaste dagarnas stökigheter i Ronneby har diskuterats flitigt i flera lokala grupper i sociala medier – och flera har velat försöka agera själva för att få stopp på otryggheten. Bland annat har det startats en intressegrupp där man planerar att gå ut på nattbevakning.

Madeléne Gellrichs tanke är att samla så många som möjligt för att ha en fredsmanifestation. Tanken var att manifestationen skulle äga rum redan i morgon, men i sista stund tvingades hon ställa in eventet efter att ha pratat med polisen.

– Det krävs mycket papper för att lagligt kunna hålla i ett event. Vi vill göra allting på ett riktigt sätt och göra det så snart och spontant kan leda till mer trubbel än gott som det är nu, säger Madeléne Gellrich.

Men förhoppningen är att kunna få till det så snart som möjligt.

– Vi väljer att ta lite mer tid för att växa och utveckla vår plan och bygga en plan för att göra en så stor skillnad som möjligt, säger hon.

Vad tror du om framtiden för Ronneby?

– Jag hoppas att det kommer att bli lugnare. Jag har full tro på att polisen vet vad de håller på med. Men samtidigt får vi lägga till lite själva och ta ett steg framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.