Mannen som är i 40-årsåldern åtalas vid Blekinge tingsrätt. Foto: TT/SVT

Ville könsstympa sina barn – åtalas för stämpling

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Blekinge planerade att könsstympa sina två döttrar. Han misstänks för att ha velat låta barnen omskäras i hemlandet.

Det var, enligt åklagare Lena-Marie Bergström, efter att familjen fick ett utvisningsbeslut som pappan i familjen ska ha sagt att döttrarna skulle könsstympas. Familjen kommer från ett afrikanskt land där sedvänjan förekommer.

– Mamman sa 'över min döda kropp'. De bråkade om det och sen ringde hon polisen, säger åklagare Lena-Marie Bergström.

Föreberett resa

Mannen greps av polis och åtalas nu vid Blekinge tingsrätt misstänkt för stämpling till brott, då han enligt åtalet har planerat för att det ska ske och börjat förbereda en resa för att genomföra könsstympningen utomlands.

– Han har börjat se om han kan få hjälp med pengar och liknande för att ordna resan, säger åklagare Lena-Marie Bergström.

Lena-Marie Bergström, åklagare. Foto: SVT

Mannen åtalas också för olaga hot.

Känt sig hotad

I förhör ska mannen ha sagt att han känt sig hotad av släktingar och tvingad att låta barnen könsstympas för att inte själv råka illa ut i samband med utvisningen till hemlandet.

Brottet kan ge böter eller fängelsestraff på mellan en månad och två år.

Bara två fall i Sverige har lett till fällande domar

I Sverige har könsstympning och omskärelse av flickor och kvinnor varit olagligt sedan 1982.

Det är även olagligt att genomföra ingreppet utomlands om man är bosatt i Sverige.

2006 kom de två enda fällande domarna i Sverige som gav fängelsestraff för medverkan till könsstympning på svenska flickor.

Brottet kan ge fängelsestraff på upp till sex år.

Källa: Socialstyrelsen och hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.