Davidshjorten David gick plötsligt till attack mot den mycket större visenten Goliat. Foto: Christina Sandin

Vilt slagsmål i naturpark – hjort attackerade visent

Uppdaterad
Publicerad

Ett annorlunda bråk inträffade under söndagskvällen i viltparken på Eriksbergs naturreservat. Davidshjorten David fick för sig att utmana den mycket större visenttjuren Goliat – en unik händelse som fotografen Christina Sandin lyckades fånga på bild.

Det blev en annorlunda söndagskväll på Eriksbergs natturreservat för fotografen Christina Sandin. När hon var påväg ut ur viltparken såg hon hur en av de utrotningshotade davidshjortarna plötsligt började springa mot en av visenttjurarna som stod i ett dike ungefär 20 meter bort.

– Då ser jag hur davidshjorten stannar och sedan utmanar han visenttjuren. Jag vet inte om jag eller visenttjuren blev mest förvånad när davidshjorten plötsligt tog sats och stångade tjuren, säger Christina Sandin.

Davidshjorten, som nu fått namnet David, och visenttjuren, som nu heter Goliat, stod en stund med huvudena tätt ihop. Men när visenten stampade hotfullt med fötterna insåg hjorten sitt misstag och satte iväg i ilfart.

Unikt bråk

Men historien slutar inte där. För då tar den hormonstinna hjorten ny sats och springer rakt emot en annan visent och stångar denna.

– Men snabbt inser han att också denna visent är mycket större och tvärvänder. Han attackerar då istället ett vildsvin och den fajten vann han faktiskt, säger Christina Sandin. 

Eriksbergs naturreservat är troligen det enda stället i världen där det både finns davidshjortar och visenter och fotografen Christina Sandin kunde knappt smälta händelsen efterråt.

– Det var otroligt. Jag hade ett leende som räckte från Eriksberg till Karlskrona. Det var fantastiskt att få uppleva, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.