Trafikverket tar fram kartor över var olyckorna sker. Foto: SVT

Viltkartor ska minska olyckor på järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

För att minska antalet viltolyckor längs med Sveriges järnvägar håller Trafikverket på att ta fram kartor över var olyckorna sker. Syftet är att lättare kunna se var åtgärder behöver göras för att djur ska kunna passera järnvägen på ett säkert sätt, rapporterar P4 Blekinge.

– Att sätta stängsel löser inte problemet med viltolyckor, det flyttar problemet, säger Anders Sjölund, nationell samordnare för natur- och kulturmiljöfrågor på Trafikverket, till P4 Blekinge.

Därför sammanställs nu alla olyckor som har skett under en femårsperiod varpå det sedan görs statistiska beräkningar för att se var flest olyckor sker. Efter det kan olika åtgärder sättas in som exempelvis ekodukter – särskilda broar för djur, eller självöppnande grindar längs med rälsen.

Trafikverket har nyligen avslutat ett liknande arbete för vägarna och förhoppningen är att viltkartorna för järnvägen ska bli klara i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer