Vindkraft på förhandlingsbordet

Publicerad

Under onsdagen inleddes mark- och miljödomstolens förhandlingar kring det omtalade vindkraftverksbygget i Hanöbukten.

Parken är tänkt att vara belägen 12 km ut i havet från Nogersund, bestå av upp till 700 vindkraftsverk. Kostnaden uppgår till 50 miljarder att uppföra och producera motsvarande 5 % av Sveriges totala elproduktion. Idag samlades inblandade i Hällevik för att låta alla synpunkter komma till tals.

Den största kritikern är Försvarsmakten

– En sådan här stor park stör spaningsförutsättningarna för Försvarsmakten i vårt uppdrag att upprätthålla den territoriella integriteten så dem blir i detta geografiska område försämrade anser jag, säger Per Juliusson som är ställföreträdande chef på marinbasen.

– Försvarsmakten har hävdat att vi berör så många av deras intressen och därmed har det gjort det svårt för dem att acceptera detta men när man får en elefant att äta upp så måste man dela den i små bitar, säger Blekinge Offshores vd Anders Nilsson. Det har vi gjort, vi har satt experter på dessa smådelar och det har visat att det finns fina lösningar till samtliga av dessa småbitar så vi anser att vi har ätit upp den där elefanten nu.

Även boende är kritiska till den förändrade landskapsbilden

– Det ger stora miljöeffekter på en unik skärgårdsmiljö som Hanö är, säger Bengt Abrahamsson som är boende på Hanö.

Lena Westerberg driver ett vandrarhem på Hanö och är orolig för vad den förändrade utsikten skulle betyda för hennes verksamhet.

– Det skulle påverka mig väldigt mycket. Jag tror att mina gäster inte längre skulle komma dit, säger Lena Westerberg.

Sölvesborga kommun är positiv till etablering

– För hela Blekinge och vår arbetsmarknadsregion blir det enormt många arbetstillfällen, och en infrastrukturinvestering på 50 miljarder vet jag inte om något har varit i närheten av det tidigare så det är oerhört positivt för oss, säger Heléne Björklund som är kommunstyrelsen ordförande i Sölvesborg.

Mark- och miljödomstolen väntas ta beslut i frågan i början av nästa år och då kan det bli verklighet av den stora vindkraftsparken.

– Då blir jag väldigt ledsen, det är det korta svaret. I längden handlar det om en förstörelse av ett skärgårdsavsnitt som gäller mycket mer än folk på Hanö, säger Hanö-bon Bengt Abrahamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer