Vindkraft på förhandlingsbordet

Publicerad

Under onsdagen inleddes mark- och miljödomstolens förhandlingar kring det omtalade vindkraftverksbygget i Hanöbukten.

Parken är tänkt att vara belägen 12 km ut i havet frånNogersund, bestå av upp till 700 vindkraftsverk. Kostnaden uppgår till 50miljarder att uppföra och producera motsvarande 5 % av Sveriges totalaelproduktion. Idag samlades inblandade i Hällevik för att låta alla synpunkterkomma till tals.

Den största kritikern är Försvarsmakten

– En sådan här stor park stör spaningsförutsättningarnaför Försvarsmakten i vårt uppdrag att upprätthålla den territoriellaintegriteten så dem blir i detta geografiska område försämrade anser jag, sägerPer Juliusson som är ställföreträdande chef på marinbasen.

– Försvarsmakten har hävdat att vi berör så många avderas intressen och därmed har det gjort det svårt för dem att acceptera dettamen när man får en elefant att äta upp så måste man dela den i små bitar, sägerBlekinge Offshores vd Anders Nilsson. Det har vi gjort, vi har satt experter pådessa smådelar och det har visat att det finns fina lösningar till samtliga avdessa småbitar så vi anser att vi har ätit upp den där elefanten nu.

Även boende ärkritiska till den förändrade landskapsbilden

– Det ger stora miljöeffekter på en unikskärgårdsmiljö som Hanö är, säger Bengt Abrahamsson som är boende på Hanö.

Lena Westerberg driver ett vandrarhem på Hanö och ärorolig för vad den förändrade utsikten skulle betyda för hennes verksamhet.

– Det skulle påverka mig väldigt mycket. Jag tror attmina gäster inte längre skulle komma dit, säger Lena Westerberg.

Sölvesborga kommun ärpositiv till etablering

– För hela Blekinge och vår arbetsmarknadsregion blirdet enormt många arbetstillfällen, och en infrastrukturinvestering på 50miljarder vet jag inte om något har varit i närheten av det tidigare så det äroerhört positivt för oss, säger Heléne Björklund som är kommunstyrelsenordförande i Sölvesborg.

Mark- och miljödomstolen väntas ta beslut i frågan ibörjan av nästa år och då kan det bli verklighet av den stora vindkraftsparken.

– Då blir jag väldigt ledsen, det är det korta svaret.I längden handlar det om en förstörelse av ett skärgårdsavsnitt som gällermycket mer än folk på Hanö, säger Hanö-bon Bengt Abrahamsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.