• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Vindkraftens framtid avgörs

Publicerad

Det planerade bygget av en jättelik vindkraftspark i västra Hanöbukten går idag in i en avgörande fas.
Domare från miljödomstolen i Växjö finns under två dagar på plats i Blekinge för att avgöra om projektet ska kunna bli verklighet.

Det är inget vanligt vindkraftsbygge det handlar om. Mellan 500 och 700 snurror vill Blekinge Offshore sätta upp i havet söder om Karlshamn.

Och nu är prövningens tid inne för projektet, i två dagar ska domare från Mark och miljödomstolen i Växjö installera sig i Blekinge och lyssna till anhängare och motståndare.

Om anläggningen får grönt ljus av domstolen kommer den enligt planen kunna producera sju terrawatttimmar el, det är lika mycket som hela sveriges vindkraftsbatteri gör i dag.

Men klart är att det blåst en hel del runt parken redan på planeringsstadiet. Kraftverkens tilltänkta grannar har yttryckt oro för störande ljud och sabotage av horisontlinjen, men det motstånd som fått processen att dra ut på tiden kommer inte från civilt håll.

Försvaret har stretat emot ända sen planeringsstarten, eftersom kraftverken skulle kunna störa militär verksamhet.

Nåt som fått företaget bakom projektet, Blekinge Offshore att i värsta fall kompromissa ner sina önskemål till att gälla hälften så många möllor.

Men intitativtagaren har gott hopp att få igenom sin ursprungsplan.

– Det våra experter som utredare kommit fram till känns väldigt tryggt. Och den påverkan som blir känns fullt acceptabel, säger Anders Nilsson, vd för Blekinge Offshore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer