Foto: TT/Montage

Vindkraftverk skenade i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

En av infarterna till Olofström spärrades av sedan ett vindkraftverk skenat i stormen. Räddningstjänsten befarade att verket kunde brytas sönder av de starka vindarna.

Vid lunchtid kom larmet om att ett vindkraftverk på Östra Ringvägen i Olofström skakade i den kraftiga stormen. Anläggningen hade inte bromsats ner via fjärrstyrning. vilket ofta sker i stormoväder, och hela det väldiga verket vibrerade när räddningstjänsten anlände till platsen. Området spärrades av eftersom vindkraftverket  står placerat i anslutning till en av infarterna till Olofström.

– Det är väldigt ovanligt att sådant här händer och vi ville försäkra oss om att ingen kom till skada om delar från vindkraftverket började lossna. Ingen fick befinna sig i närheten, säger Jonas Petersson, räddningschef i beredskap i västra Blekinge.

Också polis befann sig på platsen till vilken också vindkraftstekniker kallades.

Trafiken dirigerades om.

– Rent tekniskt fanns det ingenting vi kunde göra. Det fanns en risk för att det skulle spridas lösa delar, förklarar Jonas Petersson.

Vid 14-tiden lyckades tekniker koppla upp sig manuellt till verket och dämpa hastigheten. Via en kabel i roten på verket minskade hastigheten och avspärrningarna hävdes.

– Verket höll ihop och ingen har kommit till skada, säger Jonas Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer