Åklagaren har beslutat att inte väcka åtal mot ägaren till Blekinge Exotiska Värld i brist på bevis. Foto: Privat

Silverrävar visades utan tillstånd – utredning läggs ner

Publicerad

Efter att SVT Nyheter Blekinges avslöjade att silverrävar visats upp olagligt på Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn gjorde länsstyrelsen en åtalsanmälan gällande brott mot djurskyddslagen.

Men nu har utredningen lagts ner – i brist på bevis att brottet begåtts med uppsåt.

I september förra året kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att det nu nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld visat upp tre silverrävar för allmänheten utan tillstånd.

Länsstyrelsen Blekinge gjorde i slutet av förra året en åtalsanmälan gällande brott mot djurskyddslagen mot ägaren – men i förra veckan meddelade åklagaren att utredningen läggs ner.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

– Den misstänkte invände att han hade fått ett muntligt besked från länsstyrelsen på telefon att visa djuren tillfälligt och det kan jag varken styrka eller motbevisa, säger Lena-Marie Bergström, åklagare.

Att ägaren skulle fått ett muntligt tillstånd är ingenting som länsstyrelsen känner till.

– Nej det är ingenting jag känner till. Vi brukar skriva i våra anmälningar att åklagaren är välkommen att kontakta oss om det finns några frågor men åklagaren har inte kontaktat mig. Det är tråkigt om det inte kan leda till något mer, säger Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge.

”Har inte haft uppsåt”

Ägaren menade också att han tidigare fått tillfälliga tillstånd via mail av länsstyrelsen att visa upp djur under några dagar – något han har kunnat styrka.

– Då menar jag att man inte kan visa att han haft uppsåt eller varit oaktsam och därför kunde jag inte gå vidare med detta och väcka åtal, säger Lena-Marie Bergström.

Gått för lång tid

Eftersom det inte gick att väcka åtal mot den anmälda personen tänkte åklagare Lena-Marie Bergstrand i stället gå vidare med att förelägga föreningen om en företagsbot.

Men då det varit oklart exakt när silverrävarna ska ha visats upp kunde åklagaren inte heller gå vidare med detta.

– Själva visningen av djuren skulle ha skett ett år tidigare och det fanns inget specifikt angivet datum som brottet skulle ha begåtts. Därför kunde jag inte visa att detta inte redan är preskiberat, säger Lena-Marie Bergström.

SVT Nyheter Blekinge har pratat med en av de ansvariga för Blekinge Exotiska Värld som säger att djurskyddslagen är komplicerad och om de i dag skulle visa upp silverrävar hade de ansökt om tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet