Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marinmuseum i Karlskrona får nu överta föremål från vraket av skeppet Prinsessan Sophia Albertina. Foto: William Juhlin/SVT

Föremål från sjunket örlogsskepp tillbaka i Karlskrona efter 240 år

Uppdaterad
Publicerad

Marinmuseum i Karlskrona får nu överta ett flertal föremål från vraket av det svenska örlogskeppet Prinsessan Sophia Albertina som sjönk utanför Nederländernas kust 1781. Fram till nu har föremålen tillhört Nederländerna men har återlämnats till Sverige och Karlskrona där skeppet byggdes.

Örlogskeppet Prinsessan Sophia Albertina byggdes i Karlskrona där det också sjösattes 1764. Den 20 augusti 1781 gick skeppet på grund och sjönk utanför Nederländerna. Över 400 personer ombord på skeppet dog i olyckan.

Enligt Johan Löfgren, chef för samlingsenheten Marinmuseum, betyder det mycket för Marinmuseet att Nederländerna nu återlämnat vrakfynden.

– För oss blir det här en fin insamling och en viktig länk till de här fartygen som vi hade väldigt få originalföremål ifrån.

Föremålen som museet nu har fått är främst saker som bärgats för att kunna identifiera vraket.

-  Bland annat är det ett par bitar avsågade timmer från spanten där man har kunnat räkna årsringar. Vi har också fått några knappar och spännen och andra personliga tillhörigheter.

Hör Johan Löfgren berätta mer om skeppet i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.