Alexander Wendt (M) meddelade sin avgång på en presskonferens den 7 juni 2019. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Wendt om beslutet: ”Tungt och jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Regionråd Alexander Wendt (M) avgår – bara nio månader efter valet och bara två dagar efter att han sparkat sjukhuschefen Lars Almroth. Orsaken är sviktande hälsa.

– Det beror på efterverkningar efter den prostatacancer jag drabbades av 2017, säger Alexander Wendt (M), regionråd.

Det har varit tuffa veckor för Moderaternas toppnamn Alexander Wendt, 62. Som regionråd har han den senaste tiden mött hård kritik för beslutet att sparka den tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth och när det stormade som värst valde Wendt att ta en sedan länge planerad semester.

Almroth-affären blev klar först i onsdags och omedelbart efter regionstyrelsens sammanträde kom uppgifterna om att beslutet skulle bli Wendts sista som regionråd.

Och i dag bekräftade han själv att han lämnar av hälsoskäl.

Lämnar som gruppledare

På en presskonferens i dag meddelade han att det handlar om efterverkningar av prostatacancer, som han drabbades av 2017.

– Ett tung och jobbigt beslut, men jag tror att det är rätt, säger han.

Alexander Wendt lämnar även uppdraget som gruppledare för Moderaterna och sitter kvar till den 19 juni, då en efterträdare ska utses i samband med regionfullmäktige.  Han kommer dock att sitta kvar som ledamot i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.