Yararektorns mardrömsveckor blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Efter Yaras död stängdes flickans rektor av från sin tjänst – och skrev då själv ner sina känslor och tankar efter det inträffade. Nu kan anteckningarna bli till en bok.

Yaras rektor Johan Johansson hamnade i en tung depression efter den åttaåriga flickans död och stängdes tillfälligt av från sin tjänst som rektor för Tullskolan. En kort tid senare skadade han sig svårt i en självförvållad trafikolycka. Veckorna innan dess skrev han regelbundet ner sina känslor i en anteckningsbok.

– Han skrev om den frustration och den ångest han kände. Jag har hittills velat hålla Johans ord och upplevelser privata, men nu finns planer på att ge ut en bok med utgångspunkt från dessa anteckningar, säger hustrun Karin Johansson.

Hon menar att beslutet att ge offentlighet åt anteckningsboken vuxit fram med tiden.

– Det handlar mycket om att jag själv mår bättre nu. Jag kommer inte längre i min kamp mot myndigheterna och Johans rehabilitering går långsamt, säger Karin Johansson.

Tanken är att boken ska bygga på rektorns nedskrivna känslor och tankar och kompletteras med familjens upplevelser och fakta kring det uppmärksammade Yarafallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.