Yaras mamma på väg in i rättssalen tillsammans med sin advokat Foto: SVT

Yaras familj har fått permanent uppehållstillstånd

Publicerad

Den mördade Karlskronaflickan Yara Alnajjars familj får stanna i Sverige. Yaras mamma, pappa och tre syskon har enligt Svergies Radio Blekinge beviljats permanent uppehållstillstånd på synnerligen ömmande grunder.

Men enligt Sveriges Radio Blekinge kommer Migrationsverkets beslut nu att överklagas av Yaras mamma, som menar att hon behöver få ett starkare skydd. Hon vill att hon och Yaras syskon ska få permanent uppehållstillstånd med flyktingstatusförklaring eller skyddsstatusförklaring, för att inte kunna tvingas tillbaka till Gaza.

Fruktar hämnd från släktingar

Yaras mamma är rädd för att hennes makes släktingar ser henne som skyldig till mordet på Yara, eftersom hon placerade Yara hos sina nära släktingar i Karlskrona.

När hennes advokat, Karin Åkesson-Rehnholm frågade henne under rättegången om vad som skulle hända om familjen återvände till Gaza svarade hon: 

– De skulle pressa min man att skilja sig från mig och så skulle de ta barnen. Familjen styr mer än individen och de anser att de har hämnd att ta ut.

Enligt Sveriges Radio Blekinge räknar Förvaltningsrätten att fallet kommer avgöras inom två månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet