Yaras familj rasar mot stödgalan

Uppdaterad
Publicerad

Yaras familj hotar med rättsliga åtgärder om inte flickans namn tas bort i marknadsföringen inför morgondagens minnesgala i Karlskrona.

Det var som tänkt som en stödgala för att uppmärksamma lokala eldsjälar och hedra minnet av den mördade flickan Yara har i stället orsakat ett infekterat bråk mellan arrangörsföreningen och flickans familj. Orsaken är att föreningen kallar sig ”Öppna ögon – till minnet av Yara”, något de anhöriga uppger att de inte blivit informerade om.

– När vi läste om den här eldsjälsgalan i veckan fick vi en chock. Ingen har frågat oss om det är okej att använda vår dotters namn i detta syftet, säger Yaras pappa Mohammed Alnajjar till SVT Nyheter Blekinge.

I ett brev till arrangörerna, som SVT tagit del av, skriver föräldrarna att Yaras namn omedelbart måste plockas bort ur föreningsnamnet – annars vidtas rättsliga åtgärder.

– Det är jättebra att människor som gör goda gärningar belönas, men det handlar inte om det. Vi vill inte att en förening ska dra in pengar och profitera på vår dotters namn utan att vi är tillfrågade, säger Mohammed Alnajjar.

Hur familjens inställning påverkar planerna inför fredagens minnesgala är oklart. Föreningen ska ha ett möte ikväll där frågan ska diskuteras.

– Vi har tagit del av familjens synpunkter. Vi ska ta ett beslut ikväll, men personligen känner jag att vi måste respektera familjens önskemål. Vi vill inte orsaka de anhöriga mer elände, säger Hans Alerstedt, som menar att beskedet från familjen kom som en total överraskning för föreningen.

– Ja, minst sagt. Men vi fortsätter att jobba efter planen och se till att det blir en gala där eldsjälar uppmärksammas, säger Hans Alerstedt.

Föreninges ordförande Pia Dauhn meddelade under torsdagen att föreningen nu omedelbart byter namn – till ”Öppna ögon Karlskrona”.

–Vi hade ingen aning om att de misstyckte då de tidigare muntligt godkänt namnet, säger hon.

Planera inför eldsjälsgalan har pågått under en längre tid. Elva personer i Karlskrona är nominerade och flera lokala musiker står på scen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.