Arkivbild Foto: SVT MALMÖ

Yrkesfiskare felrapporterar för att fortsätta fiska

Publicerad

Yrkesfiskare i bland annat Blekinge skickar in felaktiga uppgifter om hur mycket fisk de tar upp, för att få fortsätta fiska, enligt en granskning av Sveriges Radios program Kaliber.

Det handlar om fartyg som rapporterar att de tar upp långt mer sill, och mindre skarpsill, än vad de i själva verket gör. Detta leder till att fiskekvoterna av skarpsill inte fylls och att de får fortsätta fiska, enligt granskningen.

Ett exempel som nämns i granskningen är ett fartyg som uppgav att fångsten på 1000 ton bestod av 40 procent sill, när den i själva verket bara låg på 1 procent.

– Det går inte att kontrollera till hundra procent, det finns inte en chans. Vi får göra en uppskattning, säger Lennart Arvidsson som är yrkesfiskare i Nogersunds hamn och fiskar efter sill och skarpsill, till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.