Sol och värme väntas i södra Sverige i veckan. Foto: TT

Nu kommer brittsommaren till Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen väntas brittsommar i södra Sverige med sol och temperaturer på runt 20 grader.

Det soliga vädret ser ut att fortsätta och till helgen väntas ännu mer värme med strax över 20 grader i delar av södra Sverige. Det blir inte ljumma sommarkvällar enligt SVT: s meteorolog Per Stenborg, men det kommer kännas varmt och lite ovanligt.

– Att vi får 20 grader så här långt in i oktober tillhör inte vanligheterna, det är inte något som händer varje år.

Period med kyla

Värmerekordet i södra Sverige är från den 9 oktober 1995 då det uppmättes 24,5 grader i Oskarshamn och att värmen återvänder så sent på året brukar benämnas som brittsommaren.

Det finns ingen fast definition av brittsommar, men en beskrivning är enligt SVT:s meteorologer är att men det ska vara fint och sommarlikt väder; gärna efter en period med kyla. Det ska alltså vara en känsla av att ”sommaren kommer tillbaka” för att man ska få kalla det brittsommar.

Lördag varmast

SVT:s meteorolog Per Stenborg säger att det blir det mycket sol och värme på dagarna. Lördagen ser just nu ut att bli varmast med omkring 20 grader mitt på dagen och det handlar framför allt om de inre och de nordvästra delarna av Skåne. Vid kusterna kan det kännas något svalare.

– Som det ser ut nu stannar värmen åtminstone veckan ut, sen väntas regn och svalare luft komma in från väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.