Foto: TT

Chefsjuksköterska misstänks ha plockat ut 170.000 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

En chefsjuksköterska på en avdelning på Södertälje sjukhus misstänks för att i närmare två års tid ha tagit undersköterskors extrapass och rapporterat in tiderna med chefslön – utan att någon kontrollerat dem.

På så sätt ska han ha förskingrat eller tillskansat sig för mycket pengar, enligt flera av varandra oberoende källor till SVT.

– Han har jobbat kvällar och nätter. Och vår verksamhetschef berättade att han nu sista månaden fick ut 170.000 kronor, säger en sjuksköterska som vill vara anonym, av rädsla för att förlora sitt jobb.

Den anställda är chefsjuksköterska på en avdelning på Södertälje sjukhus för omkring 60 medarbetare. Men sedan rapporteringen av chefens timmar uppdagades har han slutat på egen begäran.

Men det handlar inte enbart om att han misstänks för att ha jobbat för mycket. Det handlar också om hur dessa timmar har rapporterats in.

– Jag kan inte gå in på detalj men det här handlar om schematekniska dispositioner. Hur man bokför arbetad tid och på vilket sätt, säger Michael Gårdebäck, verksamhetschef.

Tog andra undersköterskors pass

Det är ännu oklart hur mycket chefen har fått ut i lön och hur länge det har pågått. Enligt undersköterskan och fackliga företrädaren Pia Söderbaum, har chefsjuksköterskan nekat andra undersköterskor pass med bra OB-ersättning, för att själv kunna ta de passen.

– Jag blev väldigt upprörd när jag hörde det, säger Pia Söderbaum som företräder Kommunal.

Enligt henne tjänar undersköterskorna mellan 23.000-29.000 kronor i månaden och chefsjuksköterskan har en lön mellan 40.000-50.000 kronor som han tagit ut med OB-tillägg för jobbet som undersköterska.

Har startat utredning

– Det blir mycket dyrare för sjukhuset om en chef går in och tar pass för en undersköterska. Han lyfter ju sin lön, inte sin undersköterskelön. Det är upprörande med tanke på att vi har ett sparbeting här på sjukhuset, säger Pia Söderbaum.

Nu pågår en internutredning på sjukhuset.

– Vi gör en fördjupad utredning om hur registreringarna har gått till och utifrån den kunskapen får vi välja hur vi går vidare, säger verksamhetschef Michael Gårdebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.