”En hanbjörn med grovt huvud”- Här besiktar länsstyrelsen Linghedsbjörnen. OBS! Varning för starka bilder Foto: SVT

Här besiktas Linghedsbjörnen

Uppdaterad
Publicerad

Alla björnar som fälls under björnjakten måste besiktas. Uppgifter om vikt och kondition på djuret liksom hur jakten har gått till är några av uppgifterna som registreras hos länsstyrelsen. SVT Dalarna var med vid en av årets besiktningar.

En björnhane på 138 kilo fälldes i trakten av Linghed utanför Falun vid lunchtid på fredagen. Den björnen blev en av tiotalet som fälldes i hela länet på björnjaktens startdag och som senare undersöktes i ett lokalt slakthus.

– Han var mycket lättare än vi trodde, konstaterar länsstyrelsens naturvårdsbevakare, Arne Söderberg.

Utöver de besiktningar som görs ute i fält finns i år två fasta besiktningsstationer i Boda Bingsjö samt i Lima, i början av jakten.

För jägarna vilar det ett ansvar att ringa in sina skott till länsstyrelsens speciella björntelefon senast två timmar efter att en björn påskjutits.

Licensjakttiden upphör den 15 oktober. Åteljakt är numera tillåtet men kräver tillstånd från länsstyrelsen. För Dalarnas del är förekomsten av det inte allt för stor, enligt länsstyrelsens naturbevakare Jan Tisak – som tillsammans med sina kollegor ska besikta samtliga björnar som skjutits.

 – I år är det bara sex sådana tillstånd som sökts.

Se SVT:s reporter på plats vid en av besiktningsstationerna i Boda-Bingsjö i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter