184 personer varslades i Dalarna i mars – mer än en fördubbling mot förra året

Publicerad

Coronapandemin sätter sina spår på arbetsmarknaden. Hittills i mars månad har 184 personer i Dalarna varslats om uppsägning. Det kan jämföras med 88 personer i mars förra året.

Maja Erlbacher, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen kan inte gå in på vilka branscher som är hårdast drabbat i Dalarna, men säger samtidigt att efterfrågan av personal är hög.

– Mellan vecka 12 och 13 fördubblade vi antalet lediga platser i platsbarken. Störst ökning med lediga platser hade vi inom administration och kundtjänst. Sen har vi platser inom vård- och omsorg men också inom bygg- och tillverkning. Det finns ett jättebehov av arbetskraft i Dalarna fortfarande och jag tror inte att det kommer att ändra sig jättesnabbt framöver.

I Sverige brukar ungefär 3000 personer varslas om uppsägning per månad. I mars var den siffran 36 800 personer vilket är det högsta antalet någonsin, enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet