Arkivbild. Totalt får 48 björnar fällas under årets björnjakt. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

44 björnar fällda hittills i årets björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt en veckas björnjakt har merparten av den tilldelade kvoten fällts. På onsdagsförmiddagen hade 44 björnar skjutits och nu återstår fyra björnar. Samtliga ska skjutas i renbetesområdet i nordligaste delen av länet.

Totalt får 48 björnar skjutas i årets licensjakt. På onsdagsförmiddagen hade 44 björnar fällts, vilket gör att fyra björnar återstår.

I alla områden utom ett är jakten avlyst. De fyra björnar som återstår ska fällas i område 1a, norr om Idre, i den allra nordligaste delen av länet.

Björnar i Dalarna

Även om det gått undan vid årets björnjakt så gick det ännu fortare vid förra årets jakt, då hälften av björnarna som fick skjutas fälldes på några timmar, vilket ledde till kö vid besiktningen av skjutna björnar.

– Det har varit lugnare i år, och inte så hetsigt som i fjol. Björnarna har inte fällts i samma takt som tidigare år. Allting har fungerat och flutit på med besiktningarna, säger Arne Söderberg, naturbevakare vid enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Jakten får bedrivas fram till den 15 oktober eller blåses av innan om alla björnar fällts innan datumet är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet