29 oljetunnor har hittats i Österdalälven

Uppdaterad
Publicerad

Dykningarna efter oljetunnorna som dumpats i Österdalälven fortsätter, hittills har man hittat 29 tunnor. Men tunnorna har förmodligen dumpats för mer än 10 år sedan, vilket göra att ingen kan dömas för det grova miljöbrottet.

Förra veckan börjar bärgningen av tunnor som dumpats i Österdalälven i Injsön. Enligt Leksands kommun innehåller tunnorna olja och möjligen kemikalier.

Hittades under älvstädning

Tunnorna upptäcktes av dykare från Dykarklubben Masen vid älvstädningskampanjen i augusti. Hittills har 29 tunnor hittats, men man utesluter inte att man kommer påträffa fler när de påträffade ska bärgas de kommande dagarna.

Preskriberat brott

– Olyckligt att grova miljöbrott preskriberas efter tio år, säger samhällsutvecklingschef Åke Sjöberg i Leksands kommun, som ser små möjligheter att kunna få tag i den eller de som dumpat ett stort antal tunnor med miljöfarligt avfall i Österdalälven vid riksvägen i Insjön.

– Vi kommer göra en polisanmälan så klart, men nu kommer hela smällen på skattebetalarna. Även om vi hittar de skyldiga så blir de ju inte fast för miljöbrott. Självklart ska den som har gjort det både få straff för det och betala den sanering det kostar, för kommunen lägger kanske ut en 600.000 minst för det här nu, säger Åke Sjöberg.

Sönderrostade och tomma

– Ungefär tjugo procent av tunnorna har varit tomma och sönderrostade, konstaterar dykledare Jonas Bosell.

I de som varit hela har det sannolikt varit spillolja eller hydralolja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.