Kundräknare, tips om trängsel och eventuella böter – hör länsstyrelsen förklara vad som gäller. Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT och Gunilla Wikström/SVT

Tre frågor om tillsynen av butiker: ”Vill ni få in tips om trängsel?”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska räkningen av kunder och besökare gå till? Vill länsstyrelsen ha tips om trånga lokaler? Och vad krävs för att en butik eller idrottsanläggning ska behöva betala vite? Det reder Länsstyrelsen Dalarnas tf enhetschef ut för SVT.

Pandemilagen har varit i kraft sedan den 10:e januari och länets butiker, sportanläggningar och andra verksamheter har redan vidtagit flera strängare coronaåtgärder. Till exempel har en butik i Söderbärke reglerat inkommande besökare med hjälp av ett trafikljus.

Andra butiker har tennisbollar eller korgar i entrén som varje besökare ska ta med sig in, och om bollarna eller korgarna är slut så får besökarna snällt vänta tills nästa kund kommer ut.

Men hur vill länsstyrelsen att butikerna ska agera – och vad händer om ägarna inte lyder uppmaningarna? Starta klippet för att få svar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet