Nu ska det gå att besöka ett mönstringskontor i mobilen inför den riktiga mönstringen. Foto: TT

340 ungdomar från Dalarna kallas till mönstring

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 90 000 svenska 18-åringar får de kommande dagarna besked om de kallas till mönstring eller inte. Här i Dalarna är det 340 ungdomar som kommer kallas.

För att avdramatisera inför mönstringsprocessen så har Rekryteringmyndigheten nu skapat ett sätt där det i förväg går att ”besöka” ett mönstringskontor i AR (Augmented Reality) via mobilen.

”Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse”, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Nyfiken på hur en mönstring går till? Titta på klippet ovan för svar!

Tre fakta om mönstring

• Sedan 2017 är det plikt för de som kallas att komma och genomföra mönstringen

• I år kallas dubbelt så många 18-åringar till mönstring jämfört med 2017, omkring 13 000 ungdomar jämfört med 6 000

• Under vecka 21 kan alla som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats för att se om de ska mönstra eller inte

Fakta: Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Allmän värnplikt

Mer i ämnet