Abbe Ronsten (S) ny ordförande för Region Dalarna Foto: Bengterik Busk/SVT

40 dagar på nya jobbet

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars lämnade Abbe Ronsten (S) posten som kommunalråd hemma i Säter för att bli ny ordförande för Region Dalarna, där det varit oroligt i organisationen de senaste månaderna.

Det var i slutet av förra året som Dalarnas Tidningar avslöjade att den dåvarande regiondirektören kritiserats intern för sin ledarstil och att hon sedan anlitat en konsult för ca 300 000 kronor för att hantera situationen.

Den dåvarande ordföranden Leif Nilsson (S) sa först att han och ledningen stod bakom direktören men sedan sa han att han inte stod bakom allt.

I januari valde Region Dalarnas direktion att säga upp regiondirektören. Ordföranden fick stanna ytterligare en tid, då det sedan tidigare var bestämt att han snart skulle lämna sitt uppdrag med ålderns rätt.

Nu är alltså den nye ordföranden Abbe Ronsten på plats. Idag mötte han medierna vid en träff på huvudkontoret. Han sa att de första 40 dagarna varit spännande men hektiska.

Ett av de första uppdragen han får ta del i är infrastrukturplanen som regeringen om ett år ska fatta beslut om för åren 2018-2029.

Här är Region Dalarna väldigt angelägen om att få staten att satsa på flera nationellt viktiga vägar och järnvägar i Dalarna. Men det är främst två projekt som man försöker få tillstånd.

– Det är järnvägssträckan från Hedemora och söderut mot Uppsala och så E16 mellan Borlänge och Djurås som behöver mitträcke, säger Abbe Ronsten.

Lennart Färje tf regionchef Region Dalarna Foto: Bengterik Busk/SVT

Region Dalarna saknar ännu regiondirektör  – tillförordnad regiondirektör, eller regionchef som titeln håller på att ändras till är Lennart Färje som i många år haft olika uppdrag hos Region Dalarna.  Inom kort kommer tjänsten som regionchef att annonseras ut.

Region Dalarna

Region Dalarna ägs av länets 15 kommuner och av landstinget. Verksamheten styrs av politiker. Socialdemokraterna har egen majoritet. Region Dalarna ska vara ”navet” för länets utveckling. Man jobbar bl a för fler invånare och fler arbetstillfällen. Region Dalarna har också ansvaret för kollektivtrafiken, turismen och länets EU-kontakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.