”Det här förslaget skulle inte gå igenom fullt ut nu men besparingarna som är nödvändiga kommer ändå att göra ont. Det finns inget val”, säger Peter Egardt (S). Foto: SVT

40 jobb hotas inom Älvdalens kommun

Uppdaterad
Publicerad

40 jobb hotas inom Älvdalens kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av den kommunala musikskolan.

Det är en del av tjänstemännens förslag för att komma till rätta med den dåliga kommunala ekonomin.

– Det här skapar oro, det kommer att göra ont, men det är nödvändigt, säger kommunalrådet Peter Egardt (S).

Älvdalens kommun blöder. Underskotten har skjutit i höjden och nu har tjänstemännen presenterat ett förslag till stora besparingar.

Det stora paketet som omfattar nedskärningar på 17 miljoner kronor har presenterats för utvalda kommunpolitiker från alla paritier.

”Det finns inget val”

Bland annat föreslås en nedläggning av den kommunala musikskolan, stora nedskärningar av stöd- och resurspersoner inom barn- och utbildningsområdet och totalt handlar det om 40 jobb som försvinner.

– Det här förslaget skulle inte gå igenom fullt ut nu men besparingarna som är nödvändiga kommer ändå att göra ont. Det finns inget val, säger Peter Egardt (S).

Hans eget parti har gått till val på att behålla musikskolan.

– Det är ett exempel på där vi kommer att stå emot så länge det går, säger han. Överlag så drabbas barn och ungdom hårt i det här sparförslaget.

Ska diskuteras

Enligt planen ska de politiska partierna diskutera tjänstemännens förslag och eventuellt komma med andra besparingsidéer fram till nästa möte med kommunstyrelsen den 23 oktober.

– Det här skapar ju osäkerhet inom organisationen, vem ska få tvingas gå och vem ska få jobba kvar. Ambitionen är att det här ändå ska gå så fort som möjligt, säger Peter Egardt (S).

En sådan här dramatisk nedskärning av verksamheten i Älvdalen har inte skett på 20 år.

Oklart styre försvårar

Politikernas jobb försvåras nu lite av att det ännu är oklart hur Älvdalens kommun ska styras efter valet. Den tidigare borgerliga alliansen kan – om den vill – ta över makten från socialdemokraterna som gjorde ett dåligt val i kommunen. Men det finns också en möjlighet att det nu största partiet, centerpartiet, istället bjuder in socialdemokraterna för att styra tillsammans och få en stabilare majoritet.

– Vi har sagt att vi är öppna för att fortsätta ta ansvar för att få ordning på ekonomin i kommunen, säger Peter Egardt (S) som ännu inte fått några signaler från centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.