400 dalasoldater i den största militärövningen på 20 år

Publicerad

På måndagen började den största militärövningen på mer än 20 år i Sverige, Aurora 17. Och uppåt 400 hemvärnssoldater från Dalarna kommer att delta med olika insatser.

– Det är en väldigt stor övning som är utdragen i tid, säger bataljonschefen vid Dalregementsgruppen Peter Lasén.

– Ett exempel är det insatskompani som är inne nu. De gör fyra till sex dagars övning här, därefter flyger man till Gotland och genomför ett skarpt bevakningsuppdrag. Sedan kommer man hem och vilar, innan man åker iväg på en annan insats.

LÄS MER: Få koll på försvarsmaktsövningen Aurora 17

Kritiserad övning

Enligt Peter Lasén rör det sig om medverkan mellan fyra till tjugo dagar. Övningen Aurora 17 kritiseras av vissa för att militär från andra länder är med och övar på svensk mark. Men det är enligt politikerna för att ”bygga gemensam säkerhet och öka den svenska operativa förmågan”.

– Det är bra att samöva med andra. Vi vet att vi ska till Gotland, men det är fortfarande hemligt vad vi ska göra där, säger hemvärnssoldaten Matilda Stenbacka.

TV: Här tränar dalasoldaterna i Falun

”Bra att få lära sig lösa nya uppgifter”

– Det blir spännande och intressant att få medverka i en stor övning och göra det man är tränad för. Det är bra att få lära sig lösa nya uppgifter, säger soldat Kent Lott.

Båda ska de snart flyga till Gotland och göra insatser där i samband med övningen.

Av de nitton tusen svenskar som ska delta kommer en fjärdedel från hemvärnet som, när den allmänna värnplikten togs bort moderniserades, och numera är en mycket väsentlig del av det svenska försvaret.

LÄS MER: Albin kan tvingas mönstra: ”Jag tycker inte det är bra”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer