Marken ligger mellan campingen och nöjesparken, och är tänkt att bli campingplatser. Foto: Hannes Forssell/SVT

55.000 kronor i böter för kapade träd

Uppdaterad
Publicerad

Leksands kommun beslutade under tisdagen att bötfälla företaget Leksand Strand för de träd som kommunen fällde av misstag. Drygt 55.000 kronor ska företaget betala.

Till en början hade kommunen räknat med att avgiften skulle beräknas på 25 träd vardera på de två tomter det handlade om, där kommunen ägde en tomt och Leksand strand den andra. Men efter kontrollmätning av diameter på träden konstaterades det att det rörde sig om tio respektive elva träd.

Får betala 55.000 kronor

De tio träd som Leksand strand ska betala avgift för låg först egentligen på 110.000 kronor – men eftersom kommunen missade att ansöka om marklov innan avverkningen gjordes och alltså fällde träden av misstag så gjordes bedömningen att företagets avgift skulle halveras.

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med Leksand Strand som själva inte tagit del av beslutet än och som vill vänta med att uttala sig om den summa man nu ska betala.

När byggnadsnämnden hade sammanträde i går kunde man bara konstatera att träden var fällda och att en avgift skulle tas ut.

Hur har diskussionerna gått?

Vi har väl inte diskuterat mer än att det är olyckligt det som hänt, säger Åke Sjöberg som är chef för sektorn samhällsutveckling på Leksands kommun.

Någon tvekan om att det ändå skulle tas ut en avgift var det inte.

– Nej, det var inget tal om det, säger han.

Kommunens träd blir intäkter

När det gäller de elva träd som stod på kommunens egen mark och som det inte heller söktes något marklov för, så kommer de att gå från en kommunavdelning till en annan.

– Det går från näringslivsavdelningen till myndighetsavdelningen, säger Åke Sjöberg.

– Det räknas som intäkter på bygglovssidan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer