6 000 personer tågade genom centrala Falun

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nytt deltagarrekord i årets prideparad i Falun. 6 000 personer deltog i tåget som gick genom Falu centrum vid lunchtid på lördagen. Stämningen var hög bland deltagarna.

– Pride betyder allting, att vara solidarisk med andra i hela världen! Vi slutar inte kämpa även om vi kommit långt i Sverige, och det är så viktigt även på mindre orter, säger isdrottningen Belinda från Malmö, för dagen iförd en helvit kreation krönt av istappar på huvudet.

Tåget var kulmen på Dala pride-veckan som i år fokuserat på mindre orter runtom i hela Dalarna.

”Alla förtjänar samma rättigheter”

Även många åskådare lockades av den färgsprakande paraden som flöt som en mäktig flod längs Faluns gator. Den vandrande manifestationen kunde nå Stora torget till slut helt utan störningar, och detta tack vare en ganska stor polisinsats.

En som var med första gången var Sandra Lowén från Borlänge. Hon berättar varför hon bestämde sig för att gå med i paraden:

– Alla förtjänar samma rättigheter och ingen borde bli särbehandlad! För mig betyder pride betyder jämställdhet och allas lika värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.