Nu fördelas 460 miljoner kronor till Svenska kyrkans församlingar för olika restaureringsprojekt – Mora kyrka är en av kyrkorna som får pengar. Foto: SVT

Sex miljoner till renovering av Mora kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Flera församlingar i Dalarna får nu pengar från Kyrkostyrelsen för att rusta sina kyrkor. I Mora storsatsas det på kyrkans tak.

30,7 miljoner kronor – så mycket pengar ska läggas på upprustning av kyrkor i Västerås stift. Det står klart efter att Kyrkostyrelsen redovisat hur man fördelar pengar över landet.

I Dalarna får Mora kyrka den största ersättningen. Där ska man renovera kyrkans tak som har omfattande skador. Enligt Svenska kyrkan kommer det kosta åtta miljoner kronor, varav sex miljoner kommer att finansieras av kyrkoantikvarisk ersättning från Kyrkostyrelsen.

Även Rättviks pastorat får pengar till renovering av Boda kyrkas tak – drygt två och en halv miljoner kronor. En rad kyrkor i Dalarna får ta del av upprustningspengar – bland annat kyrkor i Gagnef, Gustavs och Falun.

Kyrkoantikvarisk ersättning

Kyrkoantikvarisk ersättning är statens ersättning till Svenska kyrkan för att kyrkornas kulturhistoriska värden skall upprätthållas och göras tillgängliga för alla. Den omfattar inte kostnader för löpande underhåll och drift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.