Stölgodset som rånarna tog ur 85-åringens bil hittades i skogen längs med Sandvägen, ett par kilometer från Skattungbyn. Foto: Polisen

85-åring misshandlades när han ingrep mot rånare – nu åtalas tre

Uppdaterad
Publicerad

När den 85-årige mannen försökte stoppa rånarna som höll på att göra inbrott i hans bil slog de honom till marken och sedan fortsatte misshandeln där. Nu åtalas två män i 40-åråsldern och en kvinna i 30-årsåldern misstänkta för rånet.

Det var i slutet av februari i år som tre personer kom hem till 85-åringen i Skattungbyn i Orsa. De krossade en ruta på hans bil för att komma åt musikutrustning som mannen förvarade där. Högtalare, en mixer, skivor och en saxofon, allt till ett värde av ungefär 45 000 kronor, lyftes över till rånarnas bil.

Misshandlades och lämnades i snön

Någon gång under förloppet upptäckte mannen vad som pågick och gick ut för att konfrontera rånarna. Då ska han ha blivit attackerad, fått flera knytnävsslag i huvudet och knuffats till marken. Där fortsatte misshandeln med bland annat sparkar och slag.

Efter misshandeln lämnades 85-åringen liggandes i snön. Han fördes senare till sjukhus.

Greps efter tips

Senare på kvällen fick polisen tips om att ett fordon som kopplats samman med rånet setts i Orsatrakten. I anslutning till bilen greps två av de misstänkta personerna och den tredje anhölls och häktades något senare.

Nu åtalas de tre vid Mora tingsrätt, misstänkta för rån. Samtliga förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.