Regionråd Sofia Jarl (C). Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Centerpartiet nya satsning – 900 miljoner till BUP under tre år

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kunde vi rapportera om hur barn-och ungdomspsykiatrin i Dalarna sliter med att ta emot fler patienter, men att köerna ändå växer. Nu meddelar Centerpartiet att man tillsammans med regeringen fått igenom ett ökat stöd till barn-och ungdomspsykiatrin i Sverige.

– Det känns riktigt bra att vi i Centerpartiet fått gehör för arbetet för ungas psykiska hälsa i budgetförhandlingarna. Det handlar om 900 miljoner kronor över tre år. Det ska bidra till att öka tillgängligheten och korta köerna till BUP. Detta är ett varmt välkommet tillskott i omtanken om våra barn och unga, säger Sofia Jarl (C), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Även BUP i Dalarna välkomnar satsningen.

– Det är ju fantastiskt att man vill satsa, om man vill satsa på tidigare instanser på psykisk ohälsa i stort, säger Anna Ståhlkloo, verksamhetschef på BUP i Dalarna.

– Det är väldigt positivt såklart. Man ska inte bollas runt, och man ska hamna på samma ställe. Barn-och ungdomspsykiatrin i Dalarna har arbetat väldigt mycket med att anpassa sin verksamhet, och ligger ganska bra till om man ser till andra enheter i landet, säger Sofia Jarl till SVT Nyheter Dalarna.  Men man måste fortsätta och jobba på det såklart. Utveckla specialistvården och första linjen.

Det är ännu oklart hur mycket av de 900 miljonerna som kommer att gå till BUP i Dalarna, men stödet baseras på befolkningsantalet för de som bor i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.