Aborterna minskar – men hälften görs av kvinnor som redan tidigare gjort abort

Uppdaterad
Publicerad

Antalet aborter i Sverige minskar. Men vi ligger fortfarande högre än jämförbara länder och nästan hälften av alla aborter görs av kvinnor som redan tidigare gjort abort. Med relativt enkla metoder skulle antalet oönskade graviditeter minska, tror forskare på området.

Tonårsaborterna har mer än halverats de senaste tio åren och för riket som helhet minskar de även bland kvinnor upp till 29 år. Och en viktig anledning är att allt fler unga väljer långtidsverkande preventivmedel.

– I dag har ungdomar lärt sig att p-stav och spiral är väldigt effektiva skydd mot graviditet, mer effektiva än p-piller, säger Sara Hogmark, överläkare för mödrahälsovården i Dalarna.

”Vården ska motivera kvinnor till preventivmedel”

Jämför man med våra grannländer med liknande abortlagstiftning så ligger Sverige fortfarande högt när det gäller aborter. För att minska antalet ytterligare menar Sara Hogmark att det är viktigt att vården i större utsträckning motiverar kvinnor att använda effektiva preventivmedel och att man ökar kvaliteten på rådgivning.

Hälften som gör abort har gjort det tidigare

En siffra som sticker ut i statistiken är att nästan hälften av aborterna i Sverige görs av kvinnor som tidigare gjort abort.

– Jag tror att det är viktigt att man efter en abort ser till att det inte finns ett glapp mellan aborten och det att man börjar med sitt preventivmedel.

I ett forskningsprojekt ska nu Sara Hogmark studera 700 kvinnor  för att se om det är effektivt och säkert att sätta in en spiral direkt efter en medicinsk abort istället för att vänta, då det visat sig att upp emot 40 procent av kvinnorna aldrig kommer tillbaka för att få spiral insatt.

I klippet ovan berättar Sara Hogmark om vad som kan ligga bakom att så många kvinnor som tidigare gjort abort hamnar i samma situation igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.