Eleverna i årskurs åtta i Leksands kommun ska under två timmar göra en egen raplåt. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Åkeröelever gör hiphop-låt

Uppdaterad
Publicerad

Under två timmar ska eleverna i årskurs åtta i Leksands kommun försöka att skapa en raplåt. Till sin hjälp har man anlitat professionella musiker.

Det är Skapande skola som ligger bakom projektet. Kommunen som ansökt om bidraget har fått drygt 300.000 kronor för att genomföra det hela.

– Vårt mål är att eleverna på två timmar ska göra en raplåt. Vi har verktygen och eleverna har sin kreativitet, säger David Ekman som leder projektet för Workshop Delux.

Ökar möjligheten till eget skapande

Tanken är att statsbidraget Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget.

– Det är jättekul, säger Ester Öhrn Wiklund och Erik Abrahamsson, båda elever i årskurs 8A på Åkerö skola i Leksand.

Tanken är nu att alla elever i årskurs åtta ska få samma möjlighet att skapa en raplåt och 8A på Åkerö är först ut både i kommunen och i länet.

TV: Se hela inslaget när eleverna jobbar fram sin hiphoplåt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.