Åklagaren om björnattacken i Orsa: ”Det kunde ha varit fem döda i hägnet”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen väckte kammaråklagare Gunnar Jonasson åtal efter olyckan där en 18-årig djurskötare miste livet efter en björnattack i Orsa Rovdjurspark, sommaren 2017.

– Jag gör bedömningen att livsfaran vid händelsen var hög, det kunde ha varit fem döda i hägnet, säger han.

Utredningen är på ungefär 2 600 sidor och blev klar under senvåren 2019. Sedan de åtalade och deras försvarare fått säga sitt väckte under tisdagen kammaråklagare Gunnar Jansson åtal vid Mora tingsrätt mot två tidigare höga chefer vid djurparken.

– När man har en sådan här anläggning ska man bedriva ett aktivt arbetsmiljöarbete och ett aktivt säkerhetsarbete. Jag gör bedömningen att arbete och aktivitet i hägnet inte blivit korrekt riskbedömda. Man har heller inte tillräckligt kontrollerat att hägnet återställts till sin rätta säkerhetsnivå efter det att björnarna grävt vid hägnet.

18-årig djurskötare död i björnattack

Enligt Gunnar Jansson hade parken beslutat om säkerhetskontroller men arbetet hade fått fortsätta i hägnet trots att kontrollerna inte utförts fullt ut.

Hör Gunnar Jansson berätta om händelsen i rovdjursparken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet