Åklagaren om vattenkonsert under pandemin: ”Straffrättsligt övertramp”

Uppdaterad
Publicerad

P-Floyds vattenkonsert förra sommaren var en allmän sammankomst som bröt mot pandemilagen. Tingsrättens slutsats förvånar varken åklagare eller försvar, men om beslutet är riktigt är de däremot oense om.

– Det visade sig att det var ett straffrättsligt övertramp, konstaterar chefsåklagare Fredrik Skoglund.

Tingsrätten tog ställning till om konserten vid vattnet som P-Floyd arrangerade sommaren 2020 i första hand var en allmän sammankomst och om den i såfall bröt mot bestämmelsen om att inte ha fler än 50 deltagare på grund av covid-19. Och rätten menar att svaret på frågan är ja i båda fallen. Konserten lockade många hundra båtar till viken där konserten hölls.

 – Det var väl inte helt oväntat att tingsrätten skulle ha den uppfattningen. Om man har det synsättet så var det totalt fler

än 50 personer och då är det ju en logisk slutsats om man räknar ihop alla personer, säger Per Råström som försvarar kapellmästaren i bandet, Jan Stumsner.

– Skulle man anse att lagens syfte är att hindra smittspridning och att varje båt är en allmän sammankomst då skulle man nog komma fram till en annan slutsats fortsätter han.

Försvaret kommer att ta ställning till om domen ska överklagas under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.